7 כלים מעשיים- כיצד לצאת מהעבדות העצמית לחירות במחשבה ובמעשים?

1. ניהול זמן אפקטיבי מייצר שקטלכל אחד מאתנו ישנם הרגלים אשר פוגעים בניהול הזמן שלו. האם אתה פותח 3 קבצים במקביל כשאתה אמור לעבוד ולהתמקד רק באחד מהם אבל חשת צורך/נזכרת במשהו שרצית לבדוק לפתע? האם אתה עסוק בפתיחת מיילים וקריאתם במקביל לביצוע משימותיך? בדוק מול עצמך מהם הדברים אותם אתה עושה באופן מודע או לא מודע אשר פוגעים ביעילות שלך ומבזבזים לך זמן יקר בנוסף לכך שדורשים זמן נוסף לריכוז כאשר אתה חוזר למשימה המקורית.

"נגעת סיימת"- טפל בכל מסמך או מייל פעם אחת בלבד באמצעות יישום ארבע הפעולות הבאות:

Delete- קיבלת מייל לא רלוונטי? לחץ על כפתור מחק או השלח את המסמך והתקדם למשימה הבאה שלך. אל תבזבז זמן ואנרגיה מיותרים על ידע אשר לא קשור אליך או לא מקדם אותך.

Do- כאשר עליך לבצע משימה ותוכל לסיים אותה בזמן שעומד לרשותה, פעל וסיים אותה. השב בקצרה על השאלה שנשאלת, בקשה שהתבקשת… את המשימות שדורשות זמן ממושך יותר השאר לטיפול במועד אחר, דאג לקבוע לעצמך זמן ביומן למשימות אלה.

Forward- אל תשאיר אצלך מיילים ומשימות הדורשות סיוע מאחרים או שניתן להאציל אותם לעמית לעבודה, השתמש בסביבה, בקש עזרה.

File- את המשימות אשר לא ביצעת או דורשות מחשבה/טיפול ומידע נוסף, תייק לך במחשב או בקלסר להמשך טיפול (כאמור, תוך ייעוד זמן ספציפי ביומן שלך לטיפול זה).

תהליך זה יאפשר לך לחסוך זמן רב בכל יום מחדש.

2. ישיבות צוותבמידה ואתה יוזם ישיבת צוות או משתתף בה, הקפד להגדיר או לבקש את מטרת הישיבה וזמן הישיבה מראש. כולנו מכירים את הישיבות בהם התחושה כי הישיבה אורכת זמן רב יותר מהנדרש והמטרה המוגדרת התמסמסה או נשכחה.

עשה את המקסימום מבחינתך כדי לייצר מיקוד ועשייה ממוקדת מטרה בזמן הישיבה.

אל תתבייש להאיר ולהעיר לקולגות ולעובדים כאשר אתה מבחין בזמן יקר הולך לאיבוד ובקש מיקוד.

3. מנטרות לא מקדמות-רבים מאיתנו משתמשים במנטרות כגון: "ככה זה", "ככה אני, לא אשתנה", זו קריאה לבינוניות ולא למצוינות. במקום תחושת התסכול שאתה מייצר לעצמך, פעל ועשה כל מה שבשליטתך כדי לשנות את המצב, צא ממעגל הקיטורים למעגל ההשפעה, שאל את עצמך מהי הפעולה הנכונה ביותר כדי לייצר שינוי, אל תחליט מראש שהפעולה לא תשיג דבר, זום עוד ועוד פעולות עד שתצליח

4. "יום ראשון דיאטה"- רבים מאיתנו עסוקים בהצהרת הצהרות מול עצמנו, התמדה לתקופה קצרה  ומשם כניעה. בחר לעצמך מטרה אישית אותה אתה רוצה להשיג כבר תקופה ללא הצלחה רק שהפעם, תעשה משהו שונה, תלמד מכל מה שלא הצליח לך ועשה זאת אחרת, טוב יותר ובאופן ישים. כתוב לעצמך (כן, כן, לכתוב, לא להשאיר בראש, אל תתעצל!) מהם שלבי הפעולה היומיים והשבועיים להצלחה ופעל ללא פשרות, התמדה הוא שם המשחק! בקש מאחד מחבריך להשתתף באתגר או להוות תמיכה לרגעים קשים. ההצלחה תאפשר לך לקבל אמונה ותחושת מסוגלות עצמית חזקה יותר, אתה תתחיל להאמין לעצמך שאתה מסוגל להצליח היכן שלא הצלחת בעבר ומשם ייפתח החשק לצלוח עוד אתגרים. מה תמיד רצית לעשות והרגשת שזה ממש לא שלך? לרוץ מרתון? להיגמל מקפה? להתמיד בחדר כושר? לישון יותר שעות בלילה? ממשימה קטנה עד גדולה, קדימה, צא לדרך! ההצלחה שווה את המאמץ

5. תשקיע בנכסים חברתיים מחקר שביצעו חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון, ביניהם הפסיכולוג וחתן פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן והכלכלן אלן קרוגר, מגיע למסקנה שאנשים שיש להם כסף אינם מאושרים יותר ממישהו אחר – הם רק חושבים שהם מאושרים יותר. במציאות, המחקר מראה שאנשים מעריכים אושר בחיי היומיום שלהם באופן שתלוי בעיקר באינטראקציות חברתיות ונכסים לא חומריים. וודא שאתה נהנה גם ביום יום שלך ולא עסוק רק בציפייה לסוף השבוע, דאג לייצר עוגנים של זמן איכותי עם בן/בת הזוג/חברים/משפחה באמצע השבוע, קבע עם חבר לשתות קפה או בירה מחר בערב. בדוק עד כמה אתה נותן זמן לנשמה ולא רק למשימה בשגרת היום…

6. שריין כבר עכשיו את היעד והתאריכים לחופשה הבאה שלך- הציפייה וההכנה מייצרת אושר ותחושת חופש באותה המידה בה תהנה מהחופשה עצמה, מעבר לכך ובנוסף למחקר המצוין בסעיף הקודם, מחקר פסיכולוגי שנערך לפני 3 שנים באוניברסיטת קורנל שבניו-יורק, מצא כי המפתח לאושר טמון בצבירת חוויות (ולא בצבירה של חפצים), את המחקר בן שני העשורים הוביל ד"ר תומאס גילוביץ', שאומר כי מה שיוצר את ההבדלים בין האופן שבו אנחנו מעריכים חוויות והאופן שבו אנחנו מעריכים חפצים- הוא יכולת ההסתגלות. "אנחנו קונים דברים על מנת שהם יעשו אותנו מאושרים ואנחנו אכן מצליחים בכך, אולם רק לזמן מוגבל. חפצים חדשים משמחים אותנו בהתחלה ולאחר מכן אנחנו מסתגלים אליהם", הסביר גילוביץ'. בעיקרון, אנחנו מתרגלים לדברים שבבעלותנו ועם הזמן אושר שאנחנו מפיקים מהם מתמעט. לעומת זאת, האושר הנובע מדברים שעשינו וחוויות שצברנו עולה ככל שהזמן חולף כיוון שהחוויות הללו הופכות להיות חלק מאתנו, "אנחנו סך כל החוויות שלנו".

7. חזק את חוזקותיך מחקרים מראים כי יעד בו תביא לידי ביטוי חוזקה שלך יושג בקלות יותר ובאפקטיביות לעומת יעד אשר דורש היבטים וכישורים בהם אתה חלש יותר. כיום אנו שמים דגש רב על שיפור חולשות ושוכחים כי דווקא כאשר אנו מבינים כיצד להביא חוזקה בוורסיה אחרת למקום בו קשה לנו יותר, תתאפשר לנו הצלחה (אם אתה עוסק למשל בתפקיד מכירתי ואתה מרגיש שאתה מייצר כימיה נפלאה עם הלקוח אך מתקשה להתמודד עם התנגדויות, תביא לידי ביטוי את הכימיה גם בשלב מאתגר זה ותייצר הצלחה, זום שיחת חולין, לך להביא עוד שתי כוסות קפה, שנה אווירה כמו שאתה יודע לעשות בתחילת תהליך המכירה ומכאן- הלקוח יחוש ביטחון וזרימה ממך, אתה תרגיש שאתה מביא את עצמך באופן הטוב ביותר והמעשים יביאו להצלחה…).

לסיכום-

רוב האנשים מתמקדים בסביבה ובשגרה ולא בהכרח בעצמם ובמה שתלוי בהם על מנת לחוות אושר ורווחה.

רובם משווים את מצבם הנוכחי אל המצב האידיאלי ביותר שיכול היה להיות. השוואה זו הינה בלתי מציאותית והיא מהווה מתכון בטוח לתסכול, מרירות, ואיכות חיים ירודה.

צור לעצמך הזדמנויות להתפתח, צור לעצמך מטרות חדשות, רענן את עצמך בכל יום בדרך אחרת, הפוך את הפערים הקיימים למקור מוטיבציה ואופטימיות. עשה דברים למען עצמך, צא בחג הזה לחופשי.