כיצד להתמודד עם שינויים באופן אפקטיבי?

רבים נוטים לחשוב (אם כי לא תמיד יודו בזה) כי שינוי אינו דבר חיובי.
אנחנו לא מדברים כמובן על שינוי כמו שיפוץ הבית/דירה שלנו, תהליך בו בחרנו מיוזמתנו כדי להעלות את איכות החיים הנתפסת שלנו, אלא מדובר בשינוי אחר. כל שינוי שאינו כתוצאה מהחלטה ומיוזמה ישירה שלנו, כל שינוי בו אנחנו לא אחראים על אופי השינוי והלו'ז המתאים בדיוק לנו, לביצוע בפועל של השינוי אם בכלל…

בעת התמודדות עם שינוי ש"הונחת" עלינו, הנטייה הטבעית היא לא לקבל את השינוי בברכה ולהציף שאלות טבעיות כמו: למה זה טוב? מה היה רע קודם? למה עכשיו?

חשוב שתדע שככל שתדע לאמץ את השינוי לחיכך ולהתמודד עימו בצורה האפקטיבית ביותר כך תהיה רגוע יותר, בטחונך יעלה או לא יפגע ותוכל לשמר את האנרגיות שלך באופן הטוב ביותר עבורך.

מדוע אנחנו לא אוהבים לאמץ שינויים ובפרט את אלה שהם יוזמתם של אחרים?
1. רוב האנשים אוהבים יציבות, שגרה, אוהבים את "אזור הנוחות" שלהם מאחר והוא אזור מוכר וידוע ולכן נתפס כטוב וחיובי, באזור הנוחות אנחנו לרוב יודעים את טווח התוצאות שנוכל לקבל.
רוב האנשים אינם אוהבים "הפתעות", עמימות, אי וודאות… גם אם יתכן ואלה יוכיחו את עצמם בטווח הקרוב או הרחוק כ"הפתעות" לטובה.
חלק מכך נובע מכך שבעבר שלנו ואף כיום, שינוי מתחבר ומייצר באופן טבעי תחושות לחץ, פחד, חשיבה על כשלון אפשרי (במודע או שבתת המודע), תחושות שאינן נעימות לנו ומכאן גם פעמים רבות, נובעת התוצאה שנקבל.
כשאנו בתחושת לחץ מהאי נודע, הפעולות שלנו נובעות ממקום זה, הן פעולות אשר משדרות "אני על קרקע לא יציבה" ומכאן גם התוצאות שנקבל.
תוצאות אשר לפי הפרשנות האישית שלנו היו יכולות להתקבל אחרת במצב אחר.
כאמור, המחשבה משפיעה על התוצאה, אם נאמץ חשיבה בה נרגיש כי השינוי הוא שלילי, נמצא את עצמנו פועלים לייצר הוכחות כי השינוי שלילי, נחפש את אותם הדברים אשר מחזקים את מה שאנחנו חושבים ודוגלים בו ואף נגדיל לעשות ונבצע מסע שכנוע קל לקרובים לנו כדי לקבל חיזוקים ואמפטיה.
יותר מזה, לרוב אף נמצא את עצמנו בוחרים מראש לשוחח עם אלה המסכימים איתנו, בכך נקבל חיזוק לתחושותינו ולביטחוננו ב"צדק שהופר".
2. שינוי גם אינו מתקבל בברכה במצב בו אנו לא יודעים או לא מסכימים עם הרציונל שמאחוריו. במצב בו אין אנו יודעים את השיקולים "מאחורי הקלעים" אלא מקבלים את השינוי כתוצר מוגמר שאינו לחלוטין מובן, נמצא את עצמנו מתנגדים יותר מאשר מסכימים.
3. חופש בקבלת החלטות- אנחנו אוהבים להרגיש חופשיים ובעלי יכולת בחירה עצמאית לקבל את ההחלטות המשפיעות על איכות חיינו בכל מימד, מקצועי ואישי כאחד, במקרים כאלה התחושות שאנו מקבלים הן כי ההחלטה שאנו קיבלנו מיוזמתנו, היא (כמעט) תמיד הנכונה לנו לעומת החלטות שאחרים קיבלו עבורנו.

מה מבדיל בין האנשים המאמצים שינוי לבין אלה המאמצים אותו פחות?
הציניים יאמרו כי המאמצים את השינוי הם אנשים אשר חושבים כי נכון "לשחק את המשחק".
האופטימיים יאמרו כי המאמצים את השינוי הם אנשים חיוביים.
המציאותיים יאמרו כי אלה הם אנשים סתגלניים. אנשים היודעים כיצד להסתגל בקלות ולאמץ כל שינוי במאמץ קל בלבד.
ורובנו, נבין כי אלה המאמצים את השינוי, הם אלה הבוחרים לעשות זאת, כל אחד מסיבותיו הוא.

רוברט קולייר (סופר ידוע, עורך, איש שווק ועסקים שחי עד אמצע שנות החמישים) אמר פעם כי "ההצלחה היא סכום המאמצים הקטנים הנעשים יום ביומו".
האמן כי תצליח, פעל בהתמדה למטרה זו והתוצאה המיוחלת, תגיע.

לצפייה בכתבה כפי שפורסמה בעלון הפנימי של "מפעל הפיס", לחץ כאן